Välj rätt ljus för ditt hem

Ljus skapar en atmosfär av mys, lugn och värme i vilket rum som helst. Oavsett om det är ett vardagsrum, sovrum eller kontor är ljus en viktig faktor för att få till en fin stämning.

Tänk på att ljus inte bara är ett enkelt sätt att lysa upp och få värme. De är även en viktig del i inredningen. Det finns flera olika typer av ljus som du kan använda i hemmet som till exempel värmeljus, blockljus eller doftljus.

Vilka ljus är bäst?

Vilken typ av ljus är bäst då? Det beror på vad du letar efter! Det finns de som föredrar doftljus medan andra gillar vanliga vita stearinljus bäst. Kanske föredrar du en kombination? Exempelvis finns kronljus i olika färger och former och ger ett mjukt och behagligt sken när de brinner.

Olika sorter

En populär variant av ljus är de lite kraftigare blockljusen, som är större och oftast har en längre brinntid jämfört med exempelvis vanliga värmeljus. Blockljusen ger en vacker och elegant touch till rummet. Använd dem gärna både till vardags och fest.

Värmeljus är små och kompakta ljus som både värmer och bidrar till en mysig stämning. De placeras med fördel i ljuslyktor och med lyktorna skapas även en fin ljuseffekt. De är även perfekta att använda på uteplatsen för värme och dekoration.

Doftljus är en annan populär variant av ljus som både lyser upp och sprider en härlig doft i rummet. Ljus som doftar gott kan vara tillverkade av olika material som sojavax eller paraffinvax. Doften kan komma från både naturliga och syntetiska ämnen. Doftljus finns i olika dofter som exempelvis lavendel, vanilj eller citrus.

Kronljus och rustikljus är eleganta och höga ljus som ofta används vid speciella tillfällen för att skapa en festlig atmosfär. De kan vara gjorda av olika material som stearin, paraffin eller bivax. Kronljus och rustikljus kan ha olika färger och brukar ha längre brinntid än värmeljus.

Batteridrivna ljus med LED-belysning är ett barnsäkert och brandsäkert val. Vissa varianter är delvis tillverkade i riktigt vax för att ha ett naturtroget utseende. Hos oss på Mio hittar du bland annat antikljus i LED. Ett tips är att byta ut de levande ljusen till ljus med LED-lampor i dina ljuslyktor och adventsljusstakar där det är möjligt. Välj även LED-ljus till ljuskronor, lyktor och på bordet så behöver du inte oroa dig för att glömma släcka! Många ledljus har också en timer som hjälper dig att automatiskt släcka ljuset efter t.ex 6h.

Alla dessa olika typer av ljus bidrar till att skapa mysig stämning och skön atmosfär i våra hem!

Att tänka på med värmeljus i ditt hem

Levande ljus med sin varma och behagliga glöd har länge varit en populär och viktig del både som ett inslag i inredningen och för värmens skull. Det farligaste med ett tänt värmeljus är att temperaturen kan bli för hög. När ljuset har smält helt kan veken flytta sig närmare kanten. Om veken brinner vid kanten ökar värmen snabbt och kan bli farligt hög.

Om temperaturen blir för hög kan hela värmeljuset flamma upp med en hög och kraftig låga. Har stearinet i värmeljuset smält och ljuset står ojämnt, till exempel på en lutande yta eller om du flyttat ljuset när det är tänt, kan veken förflytta sig. Det finns en säkerhetskant i ljusets design för att förhindra detta, men om ljuset lutar mycket kan det ändå hända. Flytta inte brinnande ljus. Så se till att värmeljuset alltid står på en plan och jämn yta!

För att undvika risker vid släckning rekommenderar vi att använda en ljussläckare för att kväva lågan. Blåser man ut ett värmeljus finns risken att veken flyttar sig, vilket bland annat gör det svårare att tända ljuset igen. Det kan också leda till stänk och fläckar på bord och andra ytor. För att undvika detta kan man också ställa sitt värmeljus i en ljuslykta, både för att hålla det stadigt och skydda underlagen som ljuset står på.

Innan du köper ett ljus

I vårt sortiment hittar du olika ljus för olika tillfällen. Innan du köper ett ljus så är det bra att tänka på vad det ska användas till, vad för slags ljus du vill ha, färg och storlek. För vanliga ljus kan det vara bra att titta på vad det är tillverkat av samt hur lång brinntiden är. Lång brinntid är ju alltid trevligt!

Stearin, som är en naturlig substans framställd från animaliskt och vegetabiliskt fett, anses vara ett mer miljövänligt alternativ. Stearinljus brinner ofta långsammare och ger en stabil låga. Dessa traditionella ljuskällor har en fantastisk förmåga att skapa en mysig och avslappnad atmosfär i vilket rum de än placeras. Vegetabiliska oljor kan ibland finnas i ljus för att ge en annan spännande och annorlunda färg. Med olika former och storlekar är stearinljus ett bra sätt att skapa den perfekta stämningen i ditt hem – eller varför inte sätta en romantisk touch på speciella tillfällen?

Paraffin är en kemiskt framställd vaxtyp som vanligtvis är billigare att producera. Paraffinljus brinner effektivt och har en hög ljusstyrka, men många föredrar stearinljus av miljöskäl.

Båda typerna har sina för- och nackdelar. Vad du väljer beror på dina egna värderingar och önskemål när det gäller brinntid, pris och miljöpåverkan. Vilken typ av ljus föredrar du?

Miljömärkta ljus

Vi har Svanenmärkta ljus som är tillverkade i Sverige. Att produkter har fått den märkningen innebär att framtagning och tillverkning uppfyller tuffa miljökrav och bidrar till en mer hållbar konsumtion. Våra Svanenmärkta ljus är i 100% stearin, av hög kvalitet och brinner med en stor, vacker och klar låga.

Stearinljus är tillverkade av en förnybar råvara och som har lågt koldioxidutsläpp samtidigt som det inte sotar eller osar. Ett bra val för miljön men också för ditt hem! Lär dig gärna mer om klimatnyttan med Svanenmärkta ljus på svanen.se.

Tips för att använda ljus på ett säkert och effektfullt sätt:

  • Lämna inte levande ljus obevakade och lämna aldrig barn och husdjur ensamma med levande ljus i rummet. En bra regel är att den som tänder ljusen ansvarar för att släcka dem.
  • Klipp alltid veken till en längd på cirka en centimeter innan du tänder ljuset. Om veken är för lång kan den få en sotklump eller göra att lågan bli för hög och börjar sota.
  • Om ett ljus sotar och rinner – släck det, låt det svalna och klipp sedan av veken till 0,5–1 cm längd innan du tänder det igen.
  • Flytta aldrig ett tänt ljus! Det kan få ljuset att rinna, droppa och sota. I ett värmeljus kan veken ändra läge vilket kan få lågan att flamma upp.
  • Rensa ljuset från vekrester och annat skräp.
  • Använd alltid en ljushållare som är värmetålig och brandsäker. Den ska även vara stabil och tillräckligt stor för att samla upp droppande ljusvax.
  • Ställ aldrig ett ljus nära en värmekälla och placera det alltid i ett dragfritt läge.
  • Ljus ska placeras i ljusstake, ljuslykta eller liknande som är avsedd för ändamålet.
  • Ljus ska aldrig placeras för nära varandra eftersom de då kan antändas av varandra och flamma upp.
  • Lämna aldrig ett brinnande ljus utan uppsikt. Släck ljuset om det ryker eller om lågan fladdrar på ett oroväckande sätt.
  • Släck alltid ljus försiktigt – gärna med hjälp av en ljussläckare.
  • Förvara ditt ljus i rumstemperatur

Bra att veta!

Stearinspill på exempelvis en duk eller tygservett försvinner i 60 graders maskintvätt.