Så vårdar du din soffa och fåtölj

Ta hand om din soffa och fåtölj

När du väl hittat din drömsoffa vill du såklart kunna njuta av den så länge som möjligt. Här hittar du våra bästa råd för att göra det möjligt.

Att tänka på vid köp av soffa och fåtölj

Placering

Placera inte möbeln i direkt solljus eller för nära en värmekälla. Det kan orsaka fläckar och bleka tyget. Det skall vara minst 20 cm luft mellan möblerna och värmekällan, längre avstånd om det är en öppen spis eller kamin. Möblerna skall alltid förvaras i normal rumstemperatur. Fuktighet och kyla kan skada möbeln.

Montering

Använd alltid möbeltassar till benen för att skydda ditt golv.

Förebygga

Börja alltid med att behandla din nya möbel innan du tar den i bruk. 

Underhåll av din soffa och fåtölj

Vädra och dammsug din möbel regelbundet då smuts medför slitage. Använd specialmunstycke avsedd för soffor.

Stoppning

Stoppmöbler har generellt sett någon form av skummaterial i sitsen. Detta skummaterial kan från första början ha en mycket fast komfort och den kan även kännas en aning ojämn från sits till sits. Detta kommer med tiden att både mjukna och jämnas ut samt sjunka ihop något. När det handlar om stoppning innehållande löst stoppningsmaterial såsom krossad polyeter, bollfiber, fjäder m.m. medför det ett större underhåll av plymån. Dessa material behöver kontinuerlig skötsel i form av att man ”puffar” till plymån och på så sätt får in luft i materialet.

Har du en möbel med lösa plymåer får du räkna med att det finns en viss rörelse i möbeln. Detta innebär att du får skjuta in kuddar som glider samt rätta fodral som vrider sig.

Tyg

Tyger töjer sig över tid. För att förhindra att klädseln töjer sig mer än normalt skall man ”puffa” upp kuddar och plymåer, vrida rätt och släta ut tyget.

För att få ett jämnt slitage på soffan bör man byta plats på plymåer och kuddar med jämna mellanrum och om möjligt vända på dessa.

Läder

Läder ska behandlas minst 2-4 gånger årligen. Om detta inte följs kommer det med tiden resultera i blekning och/eller torrsprickor m.m. Torrt inomhusklimat ger en negativ effekt på lädret; att smörja in lädret är därför viktigt för att upprätthålla god luftfuktighet i materialet.

Läder är ett slitstarkt material, men man skall alltid vara aktsam med det samt skydda det från vassa föremål så som knappar, nitar, klockor mm som kan lämna skrapmärken i lädret.

Behandla smuts och fläckar på din soffa och fåtölj

Starka rengöringsmedel kan förstöra tyget och lädret på din möbel. Använd därför aldrig disk-, tvätt eller lösningsmedel för att rengöra möbeln. Använd istället alltid särskild läderrengöring avsedd för ändamålet.

Missfärgning

Jeansmaterial som torrfäller och skapar missfärgning är vanligt och något som man skall vara aktsam med, särskilt på läder.

Behandla fläckar

Med tanke på hur ofta vi använder soffan är fläckar nästintill omöjliga att undvika. De flesta går dock att få bort, ofta med ganska enkla medel. Försök vara så snabb som möjligt när olyckan är framme. Desto snabbare du försöker få bort fläcken, desto större chans har du att bli av med hela. Var inte för hårdhänt – risken finns att du gnuggar fläcken djupare in i tyget. Om möjligt, arbeta bort fläcken från tygets baksida. Olika material kräver olika behandlingar, se till att använda rätt fläckborttagningsmedel för just din soffa.

Fett

Fett från t.ex. händer och nacke kan krypa in i lädret och fläcka det. För att hålla ytan ren och fin finns särskild läderrengöring du kan använda; skydda lädret mot fläckar och förbättra slitstyrkan genom att behandla möbeln 2 ggr/år vid normal användning.

Bra att veta

Läder

En möbel klädd i läder är från början väldigt sträckt och slät, men allt eftersom man använder möbeln töjer sig lädret och blir veckigt. Detta är fullt normalt och kan även variera från del till del - oftast beroende på ytans användning och storlek.

Hållbarhetsvärden

Alla Mios tyger är testade och godkända för att användas i hemmiljö. Kom ihåg att fundera på användningsområdet för din möbel, på så sätt kan du lättare bedöma hållbarheten. Nedanstående tygs hållbarhetsvärden finns att ta del av på tygproverna i butiken.

Pilling/noppbildning

Alla tyger har en tendens till noppbildning, det mäts i en Pillingskala 1-5, 1 = mindre bra 5 = bra.

Ljusäkthet/blekning

Ljusäkthetsskalan går från 1-8. Alla tyger bleks av solljus. De flesta av våra tyger är mellan 5-6, vilket lämpar sig för inomhusbruk. Tyger som har 6-8 är mer vanligt på utomhusmöbler.

Martindale (slitstyrka)

Martindale är en skala för att mäta ett tygs slitstyrka. Värdet säger en del om hållbarheten på tyget. Hemmiljö ligger mellan 12-40.000 varv. Till soffor rekommenderar vi tyger som har ett värde över 25.000 varv.