Tips och inspiration till fina höstdukningar
Nu myser vi och umgås inomhus igen. Grillkvällar och räkfrossor ersätts av middagar med mustiga grytor och goda gratänger. Att duka fint och få till ett inbjudande bord som gör att alla känner sig välkomna är enkelt och behöver inte kosta mycket.
Stilren och tidlös middagsdukning
Ombonat men ändå avskalat. Går det ihop? Jadå! Bara en fin duk på bordet gör stor skillnad. Linne är ett säkert kort som ger en elegant känsla.
Duka i en jordnära och naturlig färgskala som ger ett lugnt intryck. Gröna kvistar i en vas bryter av och livar upp. Servisen behöver inte vara vit utan våga gärna ta en som är en eller flera nyanser mörkare än duken – eller varför inte en grå?
Belysningen vid matplatsen spelar en viktig roll. Ljuset ska vara behagligt, inte för starkt. Fokus på sido- och mysbelysning och kanske en liten portabel snygging på bordet. Ett roligt alternativ till de traditionella ljusstakarna.
Redo? Låt dina nyskördade rödbetor få sällskap av en krämig chèvreost och du har allt som behövs för en lyckad kväll!
Bonjour du romantiska bistrokänsla!
Duka med höstens färger och våga blanda dem. Skönt grönt tillsammans med bränd terrakotta är en klockren kombination. Och rutigt sida vid sida med blommigt? Ja!
Mönstrade dukar ger en härlig känsla. Välj då gärna enfärgat porslin så det inte blir för rörigt för ögat. Den här dukningen ger en skönt avslappnad bistrostil. Lägg märke till de dekorativa glasen, den romantiska pärlkanten på tallrikarna och levande ljus i klassisk mässingsljusstake. Det här är Lady och Lufsen, fransk bistro, höstmys med vänner och söndagsmiddag på en och samma gång. Säg den som inte trivs vid det här bordet?
Doften av nyplockade äpplen, höstträd på rad som en tavla utanför fönstret och blommor inplockade från trädgården. Drömmigt!
Rustikt och naturnära i skördetid
Låt denna ljuva skördetid speglas i din dukning och tänd levande ljus i ljuskronan. Istället för att pryda bordet med blommor kan du göra vackra stilleben med säsongens godsaker som rotfrukter, kål, pumpor, nypon och äpplen.
Att plocka in naturen i dukningen ger en mer levande och naturnära känsla. Här passar det fint att äta på tåligt och robust stengods. Och en skärbräda kan fungera (och briljera) som uppläggningsfat. Det vet vi med säkerhet, lika väl som att kvistar och löv du hittat under höstpromenaden ger din dukning det där lilla extra. Även överblommade fröställningar och knotiga kvistar som blivit bruna kan göra sig väldigt fint.
Sådär! Nu är det bara att slå sig ner, bryta brödet i bitar och säga välkommen!